Burkolatragasztók A-tól Z-ig

Burkolás

Burkolás

Tudtátok, hogy több, mint 15 különböző fajta csempe- és burkolatragasztó létezik? Burkolás előtt sok szempontot kell figyelembe venni. Mindenféle csempéhez (kerámia, gres, márvány, üvegmozaik, gránit) más és más fajta ragasztót kell használni. Fontos a burkolólapok mérete: nagyobb lapokhoz erősebb ragasztó kell, valamint figyelembe kell venni a lapok vastagságát is. Különböző burkolatragasztó kell a fali csempékhez és a járólapokhoz. Vannak flexibilis ragasztók, melyeket akkor használnak a szakemberek, hogy komolyabb hőingadozásnak, párának, vagy nagyobb igénybevételnek van kitéve a burkolat. Kültérre fagyálló ragasztó dukál. Hogy burkolás előtt könnyebb legyen Számotokra eligazodni a burkolatragasztók erdejében készítettünk egy egyszerű összegzést.

A burkolatragasztók jelzése és jelentésük

Szerencsére a gyártók is azon vannak, hogy megkönnyítsék a dolgunkat, ezért minden típusú burkolatragasztónak más és más a jelzése, ha úgy tetszik kódja, mellyel könnyen beazonosíthatjuk, és megtudhatjuk pontosan milyen tulajdonságokkal bír, mire való. Ez a jelzésrendszer szabványhoz kötött, tehát minden gyártónál egységes:

C- cementkötésű

Burkolás

Burkolás

D- diszperziós

E- hosszú nyitott idejű

T- tixotróp (lecsúszásmentes)

R- műgyanta tartalmú ragasztók

F- gyorskötésű

S- flexibilitás jelzésére szolgál

1- normál terhelhetőségű

2- fokozott terhelhetőségű

Burkolatragasztók

Most pedig nézzünk, hogy a különböző típusú burkolatragasztók milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, milyen típusú lapokhoz és felülethez használhatók.

C1T–  Cementkötésű, normál terhelhetőségű, lecsúszásmentes burkolatragasztó. Kisebb terhelésnek kitett, cementkötésű aljzatok borítására szolgál, kő- és kerámia burkolatok ragasztására használható beltérben.

C1TE Cementkötésű, normál igénybevételű alapfelületeken (lakóházak) használható, beltérben falra és aljzatra, kerámialapok, csempék ragasztásához, műkő- és kerámia lapokhoz, gipszkarton lapokra és greslapok ragasztásához.

C1FT– Gyors-, hidraulikus kötésű, időjárás- és fagyálló, magas tapadó képességű burkolatragasztó. Falra és aljzatra egyaránt használható, gres és mázas csempékhez, műkő- és kerámia lapokhoz, homlokzatokra, erkélyekre, teraszokra, medencékhez, gipszes felületekre, hőszigetelő lemezek pontszerű ragasztásához, alacsony terhelésű aljzatokhoz.

C2TE–  Hidraulikus kötésű, időjárás- és fagyálló, kül- és beltérben falra és aljzatra egyaránt használható burkolatragasztó. Gres- és mázas csempékhez, műkő- és kerámia lapokhoz, gipszkarton lapokra, hőszigetelő lemezek pontszerű ragasztásához, fokozott terhelésű aljzatokra, padlófűtéshez egyaránt használható.

C2TE S1– Hidraulikus kötésű, flexibilis burkolatragasztó, magas tapadóképességű, időjárás- és fagyálló. Hőszigetelő lemezek ragasztásához, kül- és beltérre, falra és aljzatra, gres- és mázas csempékhez, meglévő csempe-, és lapburkolatokra, műkő-, kerámia-, és nagyméretű lapokhoz, homlokzatokra, erkélyekre, teraszokra, medencékhez, gipszes alapfelületekre, fokozott terhelésű aljzatokhoz és kenhető szigetelésekhez egyaránt használható.

C2TF S1– Gyors-, hidraulikus kötésű, időjárás- és fagyálló, magas tapadóképességű, flexibilis burkolatragasztó. Használható hőszigetelő lemezek ragasztásához, kül- és beltérre, falra és aljzatra, gres- és mázas csempékhez, műkő- és kerámialapokhoz, meglévő csempe- és lapburkolatokra, homlokzatokra, erkélyekre, teraszokra, medencékhez, nagyméretű lapokhoz, gipszes felületekre, fokozott terhelésű aljzatokhoz valamint kenhető szigetelésekre.

C2E– Hidraulikus kötésű, flexibilis burkolatragasztó, időjárás- és fagyálló, jó tapadó képességű. Kül- és beltéri aljzatra, padlófűtéshez, nagy igénybevételű felületekre, erkélyek, teraszok, középületek, ipari épületek aljzatához, gres- és mázas csempékhez, műkő- és kerámia lapokhoz, nagy méretű burkolólapokhoz, teljes felületű ragasztás esetén is használható.

D1T– Normál kötésű, műgyanta kötőanyagú, magas tapadó képességű, fagyálló, glettelhető burkolatragasztó. Használható beltérben falra és aljzatra, gres- és mázas csempékhez, meglévő csempe burkolatra való ragasztáshoz, pórusbeton felületekre, OSB lapokra, gipszkarton lapokra, szigetelőlemezek pontszerű ragasztására, fokozott terhelésű aljzatokra, kenhető szigetelésekre.

R1– Sav- és lúgálló, vegyszer-, alkohol-, ásványi olajálló, vegyi térhálós kötésű, fagy- és vízálló burkolatragasztó. Használható kül- és beltéri aljzatra, kerámia csempékhez és lapokhoz az alábbi felületekre: beton, pórusbeton, öntött aszfalt, anhidrit-estrich, mész-, cement- és gipszvakolat, gipszlap, gipszkarton, azbeszt-cementlap, fémfelületek, préselt falap, cement forgácslap. Erős igénybevételnek kitett helyeken is használható (például: nagyüzemi konyhákhoz, uszodákhoz, ipari létesítményekbe, tejüzemekhez, laboratóriumokhoz, kémiai üzemekhez, stb.)

Burkolás (Fotó: Sakret)

Burkolás (Fotó: Sakret)

 

A burkolást mindenképpen szakemberrel végeztessük. Laikusként ugyanis nem könnyű eldönteni, hogy pontosan milyen anyagokra és azokból mennyire van szükség a munkálatok elvégzéséhez.

Hogy a burkolás tökéletes legyen 3 dolog kell:

  • egy jó szakember, aki érti a dolgát, tanácsot ad és mindenben segít,
  • kiváló minőségű alapanyagok (csempe, padlólap, burkolatragasztó, aljzakiegyenlítő, fugázóanyagok, stb.)
  • és egy olyan üzlet, ahol szakemberek segítenek Nekünk mindezt beszerezni. 🙂

(Forrás: www.sakret.hu)

Kategória: Burkolat | A közvetlen link.