Elektronikus csapok

Hansgrohe, Axor Starck Organic

Az elektronikus csapok ma még viszonylag kevés háztartásban találhatók meg, de ez remélhetőleg hamarosan változni fog! Nemcsak azért praktikusak, mert a kezelésükhöz szó szerint semmit egyebet nem kell tennünk, mint a csap alá tartani a kezünket, hanem azért is, mert az elektronikus csapok drasztikusan lecsökkenthetik vízfogyasztásunkat! Nem véletlenül alkalmazzák ezeket a típusokat olyan nagy forgalmú helyeken, mint a plázák, szállodák.

Mi is az elektronikus csap?

Leegyszerűsítve az elektronikus csapok működését, tulajdonképpen arról van szó, hogy egy beépített infravörös érzékelő indítja el és állítja le a víz folyását, megkímélve a felhasználót attól, hogy akár egy ujjal is hozzá kelljen érnie a csaphoz. A legtöbb elektronikus csap infravörös érzékelője ráadásul intelligens, így alkalmazkodik a környezetéhez, a fényviszonyokhoz, és automatikusan a legmegfelelőbb helyre irányítja a vízsugarat. Az elektronikus csapok általában egyszerű 6- vagy 9 V-os elemmel működnek, melyek 2 vagy akár 5 évig is zavartalan üzemelést biztosítanak. Vannak olyan típusok, melyek mutatják az elem töltöttségi szintjét, és hetekkel korábban jelzik, ha az elem merül. Vannak hálózatról működő elektronikus csapok is.

Spóroljunk!

Grohe, Allure E

Egyre többen próbálnak környezettudatosan élni, és jól gazdálkodni egyik legféltettebb kincsünkkel, az ivóvízzel. Jelenleg az elektronikus csapok jelentik a legvízbarátabb megoldást a háztartások számára! Az elektronikus csapok vízfelhasználásának hatékonysága eléri a 90-95%-ot, szemben az egykaros (szintén víztakarékosnak tartott) csapokéval, melyek hatékonysága mindössze 50-55% körüli. Ennél is rosszabb a hagyományos kétgombos csapok vízfelhasználási hatékonysága, mely 38-40% körül van. Nem kell nagy matekosnak lenni, hogy rögtön lássuk a különbséget! 🙂 Persze, az elektronikus csapok lényegesen drágábbak is: akár több tízezer forinttal is többe kerülhetnek, mint egy átlagos minőségű és árkategóriájú egykaros csaptelep. Azonban, ha egy 4 tagú család átlagos napi vízfogyasztását vesszük alapul, akkor is azt az eredményt kapjuk, hogy akár már 2 év alatt megtérül a különbözet, amennyiben az elektronikus csapot választjuk.

Mit tud még az elektronikus csap?

Hansgrohe, Pura Vida

Amellett, hogy az elektronikus csapok víztakarékosak (ezáltal a csatornadíjunk is csökken!) sok egyéb jó tulajdonsággal rendelkeznek. A legtöbb elektronikus csapnál állítható a vízsugár intenzitása, egyszerűen beállítható a víz hőfoka, így az első pillanattól kezdve a kívánt hőfokú víz folyik. A csap tisztításakor az érzékelő egyetlen mozdulattal leállítható, így nem folyik el feleslegesen a víz. Emellett vannak olyan elektronikus csapok, melyek automatikusan leállítják a víz folyását, ha egy percnél tovább folyatjuk, kizárva ezzel annak lehetőségét, hogy egy, az érzékelő előtt felejtett tárgy miatt feleslegesen folyjon a víz. Valamennyi elektronikus csap beépített mikro szűrőkkel van ellátva, melyek védik a csapot a mechanikai sérülésektől.

Az emberek egyre inkább felismerik, hogy nem mindig az olcsó a jobb, hogy hosszútávon érdemes gondolkodni, számolni és a számukra legmegfelelőbb megoldást választani, legyen szó az élet bármely területéről. A gyártók pedig reagálnak ezen igényünkre. Így alkották meg számunkra az elektronikus csaptelepeket is.

Kategória: Csaptelepek, Takarékosság, Tippek | A közvetlen link.