Élvédő profilok

 

Salag, PVC élvédő

Az élvédő profilok használata elengedhetetlen. A legtöbb szakember ma már nem is dolgozik élvédő nélkül. Nem véletlenül! Sokan azt gondolják: elsősorban esztétikai okokból van szükség élvédő beépítésére, pedig nem csak erről van szó. Ennél sokkal fontosabb funkciója van: az élvédő lezárja a burkolt felület széleit, ezáltal fixálja azt, valamint védi az éleket a mechanikai sérülésektől (pl.: a lepattanástól, berepedéstől). Mivel az élvédő lezárja, adott esetben lekerekíti az éleket, hegyes sarkokat, nem kell tartanunk az esetleges vágástól, sérülésektől sem.

 

Élvédő típusok

Salag, élvédő színskála

Vannak, akik tartanak az élvédők alkalmazásától, mert attól félnek, hogy elcsúfítják a gyönyörű burkolt felületet, esetleg elütő színük miatt megtörik az egységet. Emiatt azonban felesleges aggódni: a PVC élvédők gyakorlatilag minden színben kaphatók! A PVC élvédő nagy előnye még a hajlékonyság és a tartósság. A fém élvédők is több színben, és sok árnyalatban kaphatók (pl.: ezüst, arany, olíva, titán, polírozott vagy matt), és nagyon esztétikusak. A fém élvédők mellett szóló érv a rendkívüli ellenálló képességük. A formaválasztékra sem lehet panaszunk: vannak íves, háromszög zárt, íves zárt, négyzet élvédő profilok. Az élvédő végeit egy záró elemmel zárhatjuk le, mely anyagában, színében illeszkedik a használt élvédőhöz. Természetesen különböző élvédő kell a negatív és a pozitív élekhez.

 

Műanyag, vagy fém élvédő?

Salag, négyzet élvédő

Mielőtt élvédőt választunk fontos mérlegelni, mennyire lesz kitéve vegyszereknek, napsütésnek, állandó vízterhelésnek, hőmérséklet ingadozásnak. A fém élvédők rendkívül jól ellenállnak a vegyszereknek, napsütésnek, a PVC-ből készültek pedig nagyon jól bírják a vízterhelést és a hőmérséklet ingadozást. Mivel az élvédőkből csak egész szálakat lehet vásárolni, ezért a beszerzés előtt mindenképpen célszerű szakembertől tanácsot kérni, vagy olyan üzletet keresni, ahol szakképzett eladók dolgoznak, akik segíteni tudnak a választásban.

Kategória: Burkolási segédanyagok | A közvetlen link.