Fugázó anyagok

Korábban írtunk már arról, mennyire fontos a megfelelő csempe- és burkolatragasztó kiválasztása. Ugyanez a helyzet a fugázó anyagok tekintetében is. A megfelelő fugázó anyagok kiválasztása nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Néhány fontos szempontot azonban figyelembe kell venni, például, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve a fuga, milyen anyagú a burkolólap, van-e padlófűtés, milyen szélességű fugát szeretnénk, és természetesen oda kell figyelni arra is, hogy a fuga színben harmonizáljon a burkolólappal.

Fugázás

Igénybevétel

Először is meg kell állapítanunk, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve a fuga. Ne feledjük, hogy a fuga elsődleges feladata kompenzálni, kezelni a fugázott felület (mikro) elmozdulásait, ezáltal ellenállóbbá, felxibilisebbé tenni. A megfelelő fugázó anyag kiválasztásához tudnunk kell, hogy bel- vagy kültérben alkalmazzuk. Ha kültérbe kerül a fugázó anyag, ki lesz-e téve hőingadozásnak, napsütésnek, fagynak, esőnek. Beltérben való alkalmazás esetén előfordulhat-e pára, gőz vagy víz a fugázott felületen (konyha, fürdőszoba), esetleg olajos szennyeződés, ételcseppek. Tudnunk kell, hogy ki lesz-e téve a fuga padlófűtésnek, állandó vízterhelésnek (medence esetében), vagy például vegyszeres tisztításnak. Mindenféle igényhez megtaláljuk a megfelelő fugázó anyagot. Ha tudjuk, hová kerül a fuga, milyen igénybevételnek lesz kitéve, akár mi magunk is kiválaszthatjuk a megfelelőt.

Mi a dilatáció?

Szilikonozás (Murexin)

Ha fugázó anyag vásárlásra “adjuk a fejünket”, hamar szembesülünk a dilatáció szóval, ami tulajdonképpen szilárd anyagok tágulását jelenti. Hogy mi köze ennek a fugázáshoz? Az éleknél, vagy két különböző anyag találkozásánál (pl. fal és ajtótok, vagy fal és fürdőkád), a vízszintes és függőleges padló és fal, illetve fal és fal találkozásánál mozgások jönnek létre. Az anyagok kölünbözősége miatt a tágulásuk, mozgásuk nem egyforma. Itt jönnek létre dilatációs élek, vonalak. Ezek stabilizálása, vagy mondjuk úgy kiegyenlítése elengedhetetlen, hiszen ezeket a mozgásokat a cementbázisú fugázó anyagok nem tudják teljes mértékben felvenni, ezért megrepedhetnek. Rugalmas anyagra van szükség, ami ezt a problémát kezeli, ez pedig a szilikon. A szilikon bárhol, bármilyen dilatációs vonalon használható. Ráadásul a szilikonból is vannak színezettek, tehát, még attól sem kell tartani, hogy a szilikon él eltérő lenne a fugától, vagy a burkolat színétől.

Fugaszélesség

Fugaszélesség (Murexin)

A fuga nem más, mint az egymás mellé helyezett burkolólapok közötti hézag. A fugák, kialakításuktól függően lehetnek keskenyek vagy szélesek. Manapság a trend az egyre vékonyabb fuga kialakítása, és a nagyméretű burkolólapok térhódítása. Azonban figyelembe kell venni, hogy a burkolólapok mozgását a fuga veszi fel! A fugázó anyagok kiválasztásánál gondolnunk kell arra, hogy különböző anyagú burkolatokhoz különböző fugát kell használni. Nem mindegy, hogy kerámia, greslap (mázas vagy mázatlan), vagy természetes kő (porózus vagy tömör) burkoló anyaghoz keresünk fugázó anyagot! Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét. A fugázás szaktudást igénylő munka. Ha hosszútávú eredményt szeretnénk, és azt akarjuk, hogy egyenletes, szép legyen a fuga, akkor mindenképpen szakemberrel végeztessük el a fugázást!

Színek

Fuga színek (Murexin)

A fuga színének kiválasztásánál két lehetőség közül választhatunk: a fugánk lehet a burkolólapot kiemelő, vagy vele harmonizáló. Ha a burkolólapra szeretnénk a hangsúlyt helyezni, akkor választhatunk semleges színt, ami nem vonja el a figyelmet, vagy épp ellenkezőleg: választhatunk egy olyan élénk árnyalatú fugázó anyagot, mely tovább erősíti a burkolólap szépségét. Ha azonban az a célunk, hogy a burkolat és a fuga egy szép, homogén egységet alkosson, akkor válasszunk a burkolólaphoz színben harmonizáló fugát. A gyártók rendszerint felhívják a figyelmünket, hogy a fugázó színének kiválasztásakor kérjünk az üzletben színhelyes fugázó mintát, és azt illesszük a kiválasztott burkolólaphoz. Csak így kaphatunk pontos képet arról, hogy milyen is lesz együtt a fuga és a burkolólap.

Hagyjuk megkötni a fugázó anyagot!

Még egy fontos dolog, amit jó tudni: a tartós eredmény érdekében meg kell várni a fugázó anyag megkötését! Ez azt jelenti, hogy a felületet minimum 24 órán át védeni kell a mechanikai terheléstől (nem szabad rálépni!), a további munkálatok által okozott sérülésektől és szennyeződésektől (pl. festés), valamint a padlófűtés beindítása csak a fugázás után legalább 1 hét elteltével kezdődhet el. Célszerű a burkoláshoz szükséges valamennyi anyagot (burkolólap, aljzatkiegyenlítő, ragasztó, élvédő profilok, fugázó anyagok, szilikon) egy helyen beszerezni és szakember, vagy szakértő eladó segítségét kérni!

Kategória: Fugázás | A közvetlen link.