Fürdőkád minden méretben, formában, színben

A fürdőszoba egyik legmeghatározóbb eleme a fürdőkád. Elrejthetjük egy félreeső sarokba, egy zuhanyfüggöny vagy paraván mögé… Vagy válasszunk inkább egy olyan darabot, mely méltán lehet központja a fürdőszobánknak. Persze ebben az esetben sem lesz könnyű dolgunk, hiszen szó szerint több száz fürdőkád közül választhatunk. Vagy épp ezért könnyű a dolgunk, hiszen nem létezik olyan igény, elképzelés, melyre a gyártók ne gondoltak volna. Megpróbáljuk összegezni Nektek, mi mindenre célszerű odafigyelni fürdőkád választásnál.

Kaldewei Ellipso Duo Oval fürdőkád

Kaldewei Ellipso Duo Oval fürdőkád

 

Egyszemélyes vagy dupla

Kezdjük a legegyszerűbb kérdéssel: egy személyes vagy dupla fürdőkád legyen? Ezt csak két tényező befolyásolja: a fürdőszoba mérete és az igényünk. Egy kétszemélyes fürdőkád nagyon impozáns látványt nyújt, viszont igényli a nagy teret. Nem szerencsés egy apró fürdőszobába egy hatalmas kádat beerőszakolni, hiszen a fürdőkád így nem tud érvényesülni, valamint hosszú távon kellemetlen lehet az így kialakult helyhiány. Ha kicsi a fürdőnk, mégis szeretnénk a hagyományosnál kicsit nagyobb fürdőkádat, akkor válasszunk sarokkádat. Amennyiben van elég helyünk, bátran vásároljunk kétszemélyes fürdőkádat, melyek kialakítása valóban lehetővé teszi két felnőtt ember számára a kényelmes fürdőzést. A gyerekek pedig akár “úszhatnak” is benne! 🙂 Azt azonban fontos megjegyezni, hogy míg az egyszemélyes fürdőkád vízigénye kb. 150-200 liter, addig a kétszemélyes kádak akár 320-360 liter vízzel is megbirkóznak.

Ravak Freedom R

Ravak Freedom R

 

Szabadon álló, beépített, sarok-, süllyesztett- vagy aszimmetrikus fürdőkád

A fürdőkád típusának kiválasztásánál fontos figyelembe venni a helyiség adottságait. Manapság egyre népszerűbb a padlóba süllyesztett kád. Ennél a megoldásnál azonban számolni kell a kád mélységével, így a helyiségnek szerkezetileg is alkalmasnak kell lenni a beépítéshez, vagy egy “emelvényt” kell építeni, hogy alkalmassá tegyük. A sarokkádakat is sokan szeretik, különösen praktikus választás lehet, ha kisgyerek vagy idő ember is használja. A beépített fürdőkád szinte minden fürdőszobába passzol. Sőt, attól sem kell tartani, hogy túl hétköznapi lenne, hiszen rengeteg fajta létezik már, a legkülönbözőbb előlapokkal és formában. A mai trendek leginkább a szabadon álló fürdőkádakat részesítik előnyben. Érthető, hiszen valóban csodálatosan mutatnak a fürdőszoba központjaként. Ennél a típusnál azonban fontos, hogy jól helyezzük el a helyiségben.

 

Kolpa San Symbiosis fürdőkád

Kolpa San Symbiosis fürdőkád

Akril, acél vagy egyéb

A legtöbb fürdőkád ma akrilból készül. Ennek nagy előnye, hogy könnyen formálható, tehát a szó szoros értelmében véve bármilyen formát ki tudnak belőle önteni. A másik előnye, hogy könnyű, mégis tartós. Tehát az akril jó választás. Népszerűek azonban az üvegzománcozott acél kádak is. Ezek nehezebbek, viszont tartósabbak, később kezdenek kopni, mattulni, mint az akril kádak. Persze nem csupán ez a két típus van, készülnek még fürdőkádak öntöttvasból, zománcozott acélból, bádogból, sőt, még fából is. A két legnépszerűbb mégis az akril és az üvegzománcozott acél fürdőkád.

 

Forma és méret

Kolpa San Vivo

Kolpa San Vivo

A hagyományosnak számító szögletes mellett ma már rengeteg egyéb formában kínálnak kádakat a gyártók. Vannak ovális és teljesen kerek fürdőkádak, létezik aszimmetrikus kád és aszimmetrikus sarokkád, vannak olyanok, melyeknek egyik fele szélesebb, vannak íves- és egészen szögletes sarokkádak, de vannak különleges formájú kádak is. A méretválaszték is vetekszik a formaválasztékkal: gyakorlatilag minden méretben találhatunk kádat, az egészen kicsi egyszemélyes 120 l-estől a kétszemélyes, hatalmas 370 l-esig. Valóban, csak az igényeink és a rendelkezésünkre álló helyiség mérete szabhat határt. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy már nemcsak fehér színű kádban gondolkodhatunk, hiszen a legtöbb gyártó már kínál fekete és színes fürdőkádakat is.

 

Wellis Milan hidromasszázs kád

Wellis Milan hidromasszázs kád

Hidromasszázs kádak

Ha pedig nem “csak” egy gyönyörű, új, design-os fürdőkádat szeretnénk, hanem még ennél is többre vágyunk, akkor válasszunk a hidromasszázs kádak közül. A hidromasszázs kádak levegő és víz segítségével masszírozzák át testünket, melynek nem csupán lélektani hatása van, hanem rendszeres használata segít a hátfájdalmak enyhítésében, jótékony hatással van az ízületekre, serkenti a vérkeringést és csökkenti az izomlázat. Vannak olyan hidromasszázs kádak, melyek specifikusan egy-egy területre koncentrálnak, de vannak olyanok is, melyeken a hidromasszázs rendszer úgy van kiépítve, hogy a teljes testet átmasszírozza. Emellett a hidromasszázs kádak pezsgőfürdőként is funkcionálnak, mely egy újabb szintje az ellazulásnak.  

Kaldewei purple select light

Kaldewei purple select light

Vannak olyan fürdőkádak is, melyek beépített fényekkel segítik az ellazulást, és vannak olyanok is, melyek akár még zenét is szolgáltatnak a tökéletes SPA-élményhez. Elképesztően sok lehetőség közül választhatunk, ha új fürdőkádat szeretnénk! Kellemes válogatást!

A bejegyzés kategóriája: Fürdőkádak
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.