Fürdőkádak 1.

Komoly döntés fürdőszobaépítésnél, hogy tusolót, fürdőkádat választunk, vagy mindkettőt, esetleg a kettő kombinációját. A fürdőkád (viszonylag) nagy helyet vesz igénybe, ezért különösen fontos kérdés a léte, vagy mellőzése, ha kicsi hely áll rendelkezésünkre a tökéletes fürdőszoba megalkotására. Persze, ebben az esetben sem kell rögtön, automatikusan lemondani a fürdőkádról, hiszen sok ügyes megoldás létezik már a probléma megoldására: például az egészen kicsi fürdőkádak, vagy a fürdőkádként és zuhanyzóként is használható kombinációk. Tudjuk jól, hogy aki kádfürdőzni szeret az sohasem fogja igazán megszeretni a zuhanyzást, és fordítva. 🙂

Kolpa San, Comodo

Beépített és szabadon álló kádak

A legelső kérdés, amit el kell döntenünk, hogy beépített vagy szabadon álló kádat választunk. Amikor új fürdőszobát tervez az ember könnyebb a dolga, hiszen teljesen szabadon választhat e két típus közül és döntésének megfelelően alakíthatja ki az új fürdőt. Más a helyzet, ha átépítésről van szó. Ebben az esetben figyelembe kell venni a korábbi fürdőkád helyét, a meglévő víznyerési- és elvezetési megoldást, és vagy ahhoz kell igazodni, vagy számolni kell egy nagyobb átalakítással, több munkával, bontással, átépítéssel járó munkafolyamattal. Persze megéri a fáradtságot, hiszen, ha már nekilátunk az átalakításnak a végeredmény legyen tökéletes! A beépített kádak esetében választhatjuk a kész előlap alkalmazását vagy a körbe burkolást. Ez utóbbi esetben azonban ügyelni kell egy megfelelő méretű szerelőpanel beépítésére. A szabadon álló kádak elsősorban a nagyobb fürdőszobákban mutatnak jól, hiszen már önmagukban is rendkívül dekoratívak. Az ilyen típusú kádak egyértelműen a fürdőszoba központját jelentik. A beépített kádak ezzel szemben helytakarékosabbak és kiválóan illeszkednek környezetükbe, segítve az egységes miliő megteremtését.

Acéllemez kád

Nagyon fontos kérdés az is, hogy milyen anyagú kádat választunk. A vélemények erősen megoszlanak az akril- és a lemezkádakról. A lemezkádak alapanyaga teljesen természetes és gyakorlatilag tönkretehetetlen. A zománc réteg viszont sérülékeny lehet, ha silányabb minőségű kádat választunk, és ebben az esetben sajnos könnyen sérül, lepattan a zománc, és a hiba javíthatatlan. Ugyanakkor a jó minőségű lemezkádakat már 3,5 mm vastagságú bevonattal látják el, ami rendkívül ellenállóvá teszi a felületet. Ráadásul a zománc bevonat sokkal higiénikusabb, nehezebben tapadnak meg rajta a szennyeződések, tehát könnyebb a tisztántartása is és jobban ellenáll az elszíneződésnek is. A jó minőségű lemezkádak között találunk olyat is (például a Kaldewei kínálatában), melyre a gyártó akár 30 év garanciát is vállal és ez bizony nem semmi!

Akril kád

Az akril egyfajta speciális hőre lágyuló műanyag, amely ezáltal könnyen formázható, jól alakítható, könnyen megmunkálható. Éppen ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy a hagyományos formáktól eltérő, gyakorlatilag bármilyen formát kialakítsanak belőle, legyen az bármily’ extrém. (Van is erre példa szép számmal!) Az akril kádak nagyon könnyűek, ezért a szállításuk, mozgatásuk is egyszerű. Az akril kádak használatakor jobb a hőérzet, hiszen az anyag nagyon hamar átmelegszik és jól tartja a hőt, tehát lassabban hűl ki benne a víz. Az akril kádak felülete sajnos sérülékeny. Ha nehezebb tárgy esik bele, akár el is repedhet, de a vízkő, karcolások, elszíneződések (pl. hajfesték) is maradandó nyomot hagyhatnak rajta. Ugyanakkor az akril kádak javíthatók, illetve polírozással az apróbb hibák könnyedén eltüntethetők. Arról azonban muszáj szót ejtenünk, hogy komoly különbség van a teljes egészében akril, és a részben akrilból készült ABS-akril kádak között! Az akril kádak ellenállóbbak és javíthatók. Az ABS- akril kádak esetében csak a lemez felső része készül akrilból, a többi ABS, ami szintén egyfajta műanyag, de szürkébb-sárgább. Az ABS-akril kádak sérülékenyebbek, és a javításuk, polírozásuk is nehézkesebb az akril réteg vékonysága miatt.

A döntés tehát nem könnyű, hisz mindkét kádtípusnak vannak szép számmal előnyei. Egy dolog azonban biztos, és ez mindenképp segítség lehet a döntésnél: a jó minőségű kádak sokkal hosszabb élettartamúak, és sokkal tovább megőrzik eredeti szépségüket, mint a silányabb minőségűek. Tekintsük tehát egyfajta “befektetésnek” a drágább (jobb minőségű) fürdőkád megvásárlását, hiszen nem mindegy, hogy csupán néhány évre, vagy akár több évtizedre gondolkodunk előre.

Kategória: Bóna Fürdőszoba Áruház, Fürdőkádak, Fürdőszobai szaniterek, Tippek | A közvetlen link.