Fürdőszobai tippek idősebbeknek

Szépség, praktikum és biztonság. Ezt a három irányelvet érdemes követni, ha fürdőszobát építünk, vagy átépítünk. Különösen fontos szempont lehet a praktikusság, ha idős ember is használja a fürdőt. Sok ügyes megoldás létezik már, hogy a fürdőszoba biztonságos, kényelmes legyen és mégis szép maradjon. Íme, néhány tipp.

Kolpa San Accordo

Kolpa San Accordo

 

Fürdőkádak

Több fürdőkád típus is megfelelhet az idősebbek igényeinek. Választhatunk olyan sarokkádat, melynek van kiülő része, ezeknél azonban a ki- és beszállás problémás lehet a magas oldalfal miatt. Ilyenkor egy “emelvényt” célszerű köré építeni, mely megkönnyíti ezt a műveletet, vagy megoldást jelenthet a kád padlóba süllyesztése. Ez utóbbihoz azonban a háznak, lakásnak szerkezetileg alkalmasnak kell lennie. Manapság nagyon népszerűek a süllyesztett kádak. Nemcsak praktikusak, de elegánsak is. Vannak olyan süllyesztett kád megoldások is, melyeknél a kád teljesen eltakarható egy ülőfelülettel, amikor épp nem használják. Segítség lehet a fürdésnél a kádra erősített ülőke is, mely fixen tartja használóját, megkönnyítve a tisztálkodást valamint a ki- és beszállást is.

Samo Vis

Samo Vis

 

Tusolók

Mozgásukban korlátozott idős emberek számára jelenthet egyszerű és praktikus megoldást a walk- in zuhany, melynek lényege, hogy a tusoló aljzata teljesen egy szintben van a fürdőszoba padlójával, tehát sem küszöböt nem

Ravak Ovo Chrome zuhanyülőke

Ravak Ovo Chrome zuhanyülőke

kell átlépni, sem fellépni nem kell a tusoló tálcára. Sőt, a walk-in zuhanyoknak nincs ajtaja, így még annak nyitásával, csukásával sem kell vesződni. Ugyanilyen jó megoldás lehet, ha a zuhanytálcát a padlóba süllyesztjük. A zuhanyozást megkönnyítheti még, ha ülőkét szerelünk a zuhanyzóba. Az ülőkék felhajthatók, így ha nincs rájuk szükség, akkor sem lesznek útban.  

 

Kapaszkodók

Kolpa San kapaszkodó

Kolpa San kapaszkodó

Ha nincs lehetőség a fürdőszoba átalakítására, mégis szükséges a biztonságossá tétele, akkor lehet nagy segítség a kapaszkodó. Gyakorlatilag bárhová felszerelhető, de a fürdőkád, tusoló, mosdó mellé mindenképpen érdemes tenni. Vannak olyan kapaszkodók, melyeket akár a tusolóba is felszerelhetünk, mert ellenállnak a víznek. Vannak olyan fürdőkádak, melyek már eleve kapaszkodóval készülnek.

 

Csúszásmentesítés

A fürdőszoba párás, nedves hely, számolni kell a kifröccsenő vízzel, így különösen balesetveszélyes. Kaphatók csúszásmentes padlólapok, melyek felülete érdesebb, így kevésbé csúszik, és vannak olyan járólapok is, melyek felülete kémiailag kezelt, hogy kevésbé legyen síkos. Emellett használhatunk a fürdőben olyan szőnyeget, melynek alja csúszásmentes bevonattal van ellátva. Különösen a kád és tusoló körül fontos lehet. Kaphatók olyan csúszásgátlók is, melyeket a fürdőkádba, vagy a tusolóba helyezve elkerülhetők a balesetek.

Gedy Sanzio fürdőszobaszőnyeg

Gedy Sanzio fürdőszobaszőnyeg

A biztonságossá tételhez nem feltétlenül kell az egész fürdőszobát átépíteni, főképp, ha erre nincs lehetőség. Olyan apróságokkal is megkönnyíthetjük az idősebbek életét, ha például a törölköző szárítót alacsonyabb helyre szereljük, vagy éppen érintés nélkül működő szappanadagolót veszünk.

A bejegyzés kategóriája: Biztonság
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.