Konyhai csaptelepek

A fürdőszobai- és konyhai csaptelepek között hatalmas különbségek vannak. Nem csoda, hiszen egészen más célt szolgálnak. A fürdőszobai csaptelepek különböző fajtáival foglalkoztunk már, ma a konyhai csaptelepekre fókuszálunk. A konyhai csaptelepek esetében is választhatunk, hogy falra szerelhetőt, vagy szabadon állót szeretnénk.

Grohe, Eurocube

Zuhanyfej
Konyhai csaptelep választásánál fontos figyelembe venni, hogy milyen mély a mosogató tálcánk, mekkora edényeket használunk, milyen gyakran mosogatunk kézzel. Mély mosogató tálcánál nincs szükség nagyon magas kifolyású csaptelepre, hiszen egyébként is elférnek a csap alatt akár nagyobb edények is. A magas kifolyású csaptelepekre leginkább akkor lehet szükség, ha gyakran használunk nagyobb méretű edényt, vagy ha nem túl mély a mosogató tálcánk. Alacsonyabb kifolyású csaptelepnél segítségünkre lehet a kihúzható zuhanyfej. A zuhanyfej mindenképpen nagyon praktikus segítség lehet a konyhában. Vannak kívül rögzített és kihúzható zuhanyfejek. A zuhanyfejek nagy részénél állítani lehet a vízfolyás intenzitását. Vannak olyan csaptelepek is, melyeknél állítani lehet a kifolyó magasságát.

Csaptelep típusok

A konyhai csaptelepek esetében is kedvünkre válogathatunk a különböző csaptípusok közül. Vannak a hagyományos két gombos csapok, vannak keverőkarosak és elektronikusak. Víztakarékossági szempontból az elektronikus vezérlésű csapok a legjobbak. Az elektronikus csapok vízfelhasználásának hatékonysága eléri a 90-95%-ot, szemben az egykaros (szintén víztakarékosnak számító) csapokéval, melyek hatékonysága mindössze 50-55% körüli. Ennél is rosszabb a hagyományos kétgombos csapok vízfelhasználási hatékonysága, mely 38-40% körül van. Igaz, hogy az elektronikus csapok jóval drágábbak az egykarosaknál, viszont egy négytagú család esetében, a különbség 2 éven belül megtérül. Ráadásul az elektronikus csapok kezelése sokkal egyszerűbb, kényelmesebb. Az egykaros- és az elektronikus csapoknál nem fordulhat elő, hogy véletlenül leforrázzuk magunkat, hiszen mindegyiknél automatikus hőfok szabályozó van, tehát csak külön beállítás után folyhat a csapból 38 fokosnál melegebb víz.

Különlegességek

Persze, a gyártók a konyhai csaptelepek terén is mindig előrukkolnak valami újjal! A legfrissebb fejlesztéseknek köszönhetően már nem csak forró, de akár forralt vizet is kaphatunk, egyenesen a csapból! A Grohe Red™ innovatív vízforraló rendszere egyszerre 3, vagy 6 liter forralt vizet (a bojler méretétől függően) tart készen az azonnali felhasználásra. Ráadásul a Grohe CoolTouch® technológiájának köszönhetően még attól sem kell félnünk, hogy a csap, vagy a kifolyócső felmelegedne a forró víztől.

Grohe Red

Design

Teljesen természetes elvárásnak számít manapság, hogy a konyhai csaptelep harmonizáljon a környezetével, illeszkedjen a konyha egységébe, akár színben, akár stílusban. Épp ezért, a gyártók, kiszolgálva a vásárlók igényeit és az aktuális trendeket, gyakorlatilag minden színben kínálnak csaptelepeket. A hagyományos rozsdamentes acél csaptelepek pedig arany, ezüst, bronz, réz, króm, szálcsiszolt nikkel színben is megvásárolhatók, ráadásul (a legtöbb esetben) mi magunk dönthetjük el azt is, hogy csillogó, vagy matt felülettel szeretnénk. A stílust, design-t illetően is hatalmas a választék: a hagyományostól az elegánson át, a rusztikusig, vagy épp a legfuturisztikusabb csaptelepekig.

A választás nem könnyű. Fontos szempontként tartsuk szem előtt a minőséget! Egy magas minőségű csaptelep víztakarékos, egyszerűen kezelhető, és hosszú évekig probléma mentesen használható.

Kategória: Csaptelepek, Konyhai csaptelepek | A közvetlen link.