Kültéri burkolás

A kül- és beltéri burkolás szabályai sokban eltérőek. A kültéri burkolatoknál sokkal több dologra kell odafigyelni, körültekintőbben kell eljárni. A teraszok, balkonok igénybevételnek vannak kitéve az időjárási tényezők miatt: az eső, a hó, a fagy, a napsugárzás és ezek váltakozásai miatt. Az első és legfontosabb teendőnk tehát, hogy olyan burkolólapot válasszunk, mely alkalmas a kültéri burkolásra: fagyálló, megfelelően kopásálló. Szintén fontos tudnivaló, hogy a külső burkolást nem szabad tűző napon, vagy hidegben végezni! A legmegfelelőbb hőmérséklet a 15-20 fok, tehát tavasszal és ősszel érdemes a teraszt, erkélyt burkolattal ellátni.

A burkolás elkezdése előtt el kell végezni az aljzatkiegyenlítést. Terasz, balkon esetén azonban többnyire nem a vízszint elérése a lényeg, hanem az, hogy adjunk a burkolandó felületnek egy 10%-os lejtést (nem a ház, épület felé, hanem kifelé), mert ez segít elvezetni a vizet. A pangó víz hamar tönkreteheti a burkolatot. Ráadásul, ha a terasz alatt lakótér van, akkor akár beázást is okozhat.

Ha a terasz vagy erkély alatt lakótér van, akkor a kivitelezésre a lapos tetőre vonatkozó irányelvek érvényesek, vagyis a burkolat és az aljzatbeton alatt teknőszigetelést, szigetelő- és párazáró réteget kell kialakítani. Emellett az aljzatbetont kiegészítő kötőszigeteléssel is el kell látni.

Az aljzatkiegyenlítés után jön a vízzáró-, szigetelő réteg felhordása. Minden esetben fagyálló anyagot válasszunk. A ragasztó anyagok közül a flexibilisek képesek a legjobban kiegyenlíteni, “kezelni” a hőmérséklet ingadozás okozta térfogat változást. Teljes felületű kötést alkalmazva biztosíthatjuk, hogy a járólap, burkolat alatt nem marad üreg. Az üregmentesség pedig stabilitást ad a burkolatnak, és növeli élettartamát.

Felület lezárásnál kültérben is választhatjuk az élek összecsiszolását, vagy élvédő alkalmazását. Élvédő esetén különösen fontos, hogy megfelelő méretű peremmel ellátottat válasszunk, különben a kiálló perem meggátolja a víz szabad távozását.

Ha a terasz, vagy erkély burkolata érintkezik a lakóépület falával, érdemes lábazattal burkolni azt. A lábazat általában 8 cm magas szokott lenni, védi a falat a víztől és a felcsapódó szennyeződésektől.

Fugázásnál figyelni kell a megfelelő méretű (egyforma) hézagok kialakítására, valamint itt is fontos a fagyálló fugázóanyag! Még jobb a flexibilis fugázóanyag, mely segít kiegyenlíteni a hőmérséklet-ingadozás okozta térfogatváltozást.

És a legfontosabb tanácsunk: olyan, gyakorlott szakemberrel végeztessük el a kültéri (és a beltéri) burkolást, akiben megbízunk, aki hiteles referenciákkal rendelkezik. A megfelelő anyagokkal leburkolt terasz, erkély hosszú évekig, évtizedekig megőrzi eredeti szépségét.

Kategória: Bóna Fürdőszoba Áruház, Burkolás, Burkolási segédanyagok, ötletek, Tippek | A közvetlen link.