Termosztátos csaptelepek

Bugnatese Oxford termosztátos csaptelep

Bugnatese Oxford termosztátos csaptelep

Modern, praktikus, kényelmes, víz- és energia takarékos. Ez mind igaz a termosztátos csaptelepekre. És ez még nem minden, tudjuk sorolni tovább! De előbb nézzük: mi is az a termosztátos csaptelep.

A termosztátos csaptelepek működése

A termosztátos csaptelep egy olyan vízvételi eszköz, melynél a csaptelep egyik kezelő részével a víz hőfokát állíthatjuk, a másikkal a víz folyásának intenzitását. Gyakorlatilag egy kézzel működtethetjük, és biztosak lehetünk benne, hogy mindig az előre beállított hőmérsékletű víz folyik a csapból. Létezik termosztátos mosdó-, kád-, zuhany-, bidécsaptelep. Van olyan típus, mely a falba építhető és van hagyományos, külső szerelésű.

Miért praktikus?

A termosztátos csaptelepek egyik nagy előnye, hogy egy kézzel, könnyedén beállíthatjuk a kívánt hőfokot és a víz folyásának intenzitását. Mivel a termosztát biztosítja, hogy mindig a kiválasztott hőfokú víz folyjon a csapból, nem kell attól tartanunk, hogy leforrázzuk magunkat, vagy épp, hogy hideg vízsugár ömlik ránk.

Hansgrohe ShowerSelect Glas

Hansgrohe ShowerSelect Glas

Nagyon fontos, hogy minden termosztátos csaptelepnek van “leforrázás- gátlója”, ami gyakorlatilag egy retesz, mely megakadályozza, hogy 38 °C-nál melegebb víz folyjon. (Ha ennél melegebb vízre vágyunk egy gomb megnyomásával az is lehetséges.) Ez a leforrázás gátló azonban biztonságosság teszi a termosztátos csaptelep használatát, akár gyerekek számára is. További előnye ennek a típusú csapnak, hogy kiegyenlíti a víznyomás ingadozást, így a csapból folyamatosan ugyan olyan intenzitással folyik a víz. A termosztátos csaptelepek mindemellett víz- és energia takarékosak is, hiszen míg a hagyományos csaptelepekkel a kívánt hőfok beállítása akár 1- 1,5 percet is igénybe vehet (közben akár 10-15 liter víz is kifolyik), addig a termosztátos csaptelep néhány másodperc (általában 4-6 másodperc!) alatt képes ugyanerre, automatikusan! A termosztátos csaptelepek között szép számmal vannak olyanok is, melyek képesek önmaguk “hűtésére”. Ez azt jelenti, hogy a termosztát felületi hőmérséklete soha nem haladja meg a zuhanyzáshoz használt víz hőmérsékletét. Így elkerülhetők a forró krómozott felületek miatti égési sérülések.

Grohe, Grohtherm 2000

Grohe, Grohtherm 2000

Fontos tudnivalók a termosztátos csaptelepekről

A termosztát kényes szerkezet, ezért van néhány fontos tudnivaló a bekötésével kapcsolatban:

Teka Formentera

Teka Formentera

  • A legfontosabb, hogy mindenképp óvni kell a mechanikus szennyeződésektől, ezért feltétlenül szűrőket kell a termosztát elé beépíteni.
  • Jó tudni azt is, hogy a termosztátos csapoknál (ellentétben más típusú csapokkal) a hideg- és a meleg víz bekötése nem cserélhető fel!
  • A termosztátos csap csak tárolós meleg víz-ellátó rendszerrel működik tökéletesen.
  • Végül egy hasznos tanács: figyelembe véve a hazai vízminőséget és a mechanikai szennyezettség mértékét, a hőfokszabályzó gombot egy- két havonta célszerű megmozgatni. Ezzel az egyszerű trükkel elkerülhetők a nem kívánt lerakódások és a mozgó alkatrészek beragadása.

A termosztátos csaptelepek tehát praktikusak, kezelésük egyszerű, kényelmes, a víz- és energia megtakarításuk pedig forintban mérhető. Nem csoda tehát, hogy egyre többen választják ezt a típust fürdőszobájuk építésénél, felújításánál.

Kategória: Csaptelepek, Takarékosság | A közvetlen link.