Víztakarékos fürdőszobai megoldások

viztakarekos6Sokszor esik szó arról, milyen fontos, hogy a fürdőszobánk kényelmes, praktikus és harmonikus, szép legyen. Van azonban még egy szempont, amit figyelembe kell vennünk: a takarékosság. A víztakarékos megoldások alkalmazása nemcsak ökológiai szempontból fontos, hanem azért is, mert pénztárcakímélő. Szerencsére, sok lehetőség kínálkozik a spórolásra, és arra, hogy tegyünk valami fontosat az utánunk következő generációkért.

Tippek, trükkök
Vannak egyszerű “házi praktikák”, melyekkel könnyedén visszafoghatjuk vízfogyasztásunkat. Ilyen például, ha a kádfürdőzés helyett, inkább a zuhanyzást választjuk, ha odafigyelünk, hogy fogmosás közben nem folyassuk feleslegesen a vizet, vagy, ha a mosásnál mindig egész adag ruhát teszünk a mosógépbe. Ezekkel az apró kis trükkökkel akár naponta több 10 liter vizet is megspórolhatunk. Vannak azonban olyan eszközök, berendezések, fürdőszoba-felszerelések, melyekkel ennek a többszörösét is megtakaríthatjuk!

víztakarékosság4

Grohe EcoSmart

Perlátorok, szűkítő betétek

Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha kész fürdőszobánkat szeretnénk víztakarékosabbá tenni, a csaptelepre szerelhető szűkítő betét, vagy perlátor. A csaptelepbe és a zuhanyfejbe szerelhető szűkítő betét használatával mintegy 30%-kal kevesebb víz folyik át a csapon. A perlátor pedig egy olyan eszköz, mely a vízsugárhoz levegőt kever, ezáltal lényegesen kevesebb vizet használhatunk. Segítségével akár a felére is csökkenhet a korábbi vízfogyasztásunk. Természetesen ma már sok olyan csaptelep kapható, melybe beépítették ezt az ügyes kis szerkezetet. Sőt, akadnak olyan típusú csaptelepek is, melyek gyártója, egy hasonló technológiai megoldásnak köszönhetően (EcoSmart), akár 60% -kal kevesebb vízfogyasztást ígér. A perlátor külön is kapható, és könnyűszerrel csatlakoztatható a meglévő csaptelepünkhöz.

víztakarékosság3

Grohe kézi zuhanyfej

Víztakarékos zuhanyfej

A víztakarékos zuhanyfejek egyik típusa ugyanazon az elven működik, mint a perlátor, tehát a vízhez levegőt kever, ezáltal akár 50%-kal kevesebb vizet használhatunk el tusolás közben. A víztakarékos zuhanyfejek másik típusa, a turbulens áramlás elve alapján működve, milliónyi apró vízcseppre bontja a vizet. A zuhanyzás mindkét esetben élmény megmarad, a vízfogyasztás viszont drasztikusan csökkenhet.

Termosztátos csaptelepek

Bugnatese_termosztátos2

Bugnatese termosztátos csaptelep

Megfigyeltétek, mennyi víz folyik el feleslegesen, amíg beállítjátok a csapon a megfelelő hőfokot? Akár több tíz liter is! A termosztátos csaptelepeknél pontosan be lehet állítani a kívánt vízhőmérsékletet, melyet a csaptelep ezután, a víznyomás változásaitól és egyéb zavaró tényezőktől függetlenül, állandó értéken tart. A termosztátos csaptelepek tehát nemcsak víztakarékosak, de kényelmessé, kellemessé és ráadásul biztonságossá teszik a fürdést. A legtöbb ilyen csaptelepen ugyanis van automatikus forrázásgátló, mely csak külön beállításra engedélyez forró vizet engedni, megkímélve ezzel bennünket a veszélyes balesetektől.

Víztakarékos WC-öblítőtartály

Komoly mennyiségű, ivásra is alkalmas minőségű vizet használunk el nap, mint nap WC-öblítésre. Egy 4 tagú család, akár naponta 100 liternél is több vizet kiengedhet így a csatornába. Fontos tehát, hogy itt is megpróbáljunk víztakarékos megoldást keresni. A legtöbb modern öblítőtartály már víztakarékos. Választhatunk olyan WC-tartályt, melynél magunk szabályozhatjuk az öblítővíz mennyiségét, illetve vannak olyanok, melyeknél eldönthetjük, hogy kevesebb, vagy több vizet szeretnénk használni. A hagyományos WC-tartályok minden lehúzásnál 10-15 liter vizet használnak el, a víztakarékos tartályok ennek nagyjából a felét. Valóban számít tehát, hogy melyiket választjuk.

víztakarékosság1

Ha belegondolunk, hogy ezzel a sok apró trükkel, ügyes eszközzel és okos, víztakarékos fürdőszobai megoldással mennyi vizet óvhatunk meg a felesleges pazarlástól, és mennyi pénzt takarítunk meg, akkor bizony könnyű a választás!

(Csak néhány adat, melyek ismeretében azt hiszem, senkit nem kell győzködni arról, hogy a víz kincs, amire vigyáznunk kell: A Föld teljes vízkészletének több mint 97%-át óceánok és tengerek teszik ki, melyek magas sótartalmuk miatt közvetlenül nem alkalmasak sem ivóvíz-, sem iparivíz-felhasználásra. Az édesvíz mennyisége csupán 3%, amelynek jelentős része (kb. 80%-a) a sarki jégtakaróban található, így a valóban rendelkezésre álló édesvízkészlet a Föld teljes vízkészletének csupán 0,5 %-a. Ez nagyon kevés, ezért az édesvíz minden cseppjét meg kell becsülnünk.)

A bejegyzés kategóriája: Takarékosság
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.