Zuhanytálcák

A zuhanyozás víz- és időtakarékos megoldás, ráadásul a zuhanyzó helykímélő, tehát minden szempontból jó választás. Ráadásul már a zuhanyzók között is vannak különlegesek, több funkciósak vagy akár extrém formájúak is. A zuhanyzó legfontosabb eleme a zuhanytálca. Ez határozza meg a zuhanyzó formáját, karakterét. De ne gondolja senki, hogy egyszerű dolog kiválasztani a legmegfelelőbb zuhanytálcát! Korántsem az! Óriási a kínálat! Tisztában kell lenni azzal, hogy milyen célra kívánjuk használni a zuhanyzót (kizárólag azt használjuk tisztálkodásra, vagy kád is lesz a fürdőszobában), hogy kik használják (gyerekek és idős emberek számára ideális választás a zuhanyzó), és természetesen azt is tudnunk kell, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a fürdőnkben erre a célra.

Samo, Stone

Egyszerű és különleges formák

A zuhanyzók nemcsak kis helyet foglalnak, de ráadásul rendkívül jól kihasználják a teret, hiszen, akár egy eldugott kis sarok is elegendő ahhoz, hogy egy zuhanyzónak helyet adjon. A legegyszerűbb, vagy nevezzük inkább klasszikus négyzet alakú zuhanytálcák még ma is nagyon kedveltek. Az íves zuhanytálcák mellett szól ugyanakkor, hogy gyakorlatilag nincs kiálló él vagy sarok sehol, így a balesetveszély szinte a nullával egyenlő. Ráadásul az íves zuhanytálcák egy sarokba elhelyezve esztétikailag jobban mutatnak. Ha nem sarokban szeretnénk építeni a zuhanyzót, akkor remek választás lehet például az U- alakú zuhanytálca, mely különleges formája miatt már önmagában is rendkívül mutatós. A téglalap alakú zuhanytálcák valamivel nagyobb helyet igényelnek, ugyanakkor formájuk szakít a hagyományokkal, és sokkal inkább nevezhetők modernnek. Ráadásul a négyzet alakú zuhanyokban nagyobb hely áll rendelkezésünkre. Ha pedig valamiért nem felelnek meg a standard formák és méretek, egyedi igényünk van a zuhanytálcánk méretét illetően, akkor sem kell aggódni, hiszen vannak már olyan zuhanytálcák, melyek méretre vághatók.

Beépítési technikák

A zuhanytálcák között vannak lábon állók, sekély fenekűek, és süllyesztett vagy walk-in zuhanyok. Tulajdonképpen mindegy, hogy melyik típust választjuk, leginkább az ízlésünk, és a fürdőszoba miliője legyen a meghatározó. Mindegyik típusnál fontos a szakszerű beépítés. A lábon álló zuhanytálcáknál minden készen kapható a tálcával együtt, de nagyon fontos a megfelelő aljzat-előkészítés és a vízszint kialakítása. Ezeknél a típusoknál választhatunk, hogy előlapot veszünk a zuhanytálcához, vagy körbeburkoljuk. A sekély fenekű zuhanyok beépítésénél is fontos, hogy szakember végezze el, hiszen a pontos beillesztés, vízszintbeállítás elengedhetetlen ahhoz, hogy a zuhanytálca stabilan álljon, és így hosszú évekig problémamentesen használhassuk. A süllyesztett, vagy walk-in zuhanyoknál a legfontosabb a megfelelő víztaszító réteg kialakítása a zuhanytálca alatt. Ha ezt gondosan elvégeztük, nem kell attól tartanunk, hogy a víz károsítja a falat, vagy az aljzatot. A süllyesztett vagy walk-in zuhanytálcáknál azt is fontos figyelembe venni, hogy beépítésükhöz szükséges 6-8 cm mélység, amiben elférj a szifon és egyéb szerelvények. Bármelyik típusú zuhanytálcát is választjuk mindenképpen szakemberrel, szakszerűen végeztessük el a beépítést.

Zuhanytálcák némi plusszal

Mindenképp szót érdemelnek a több funkciós zuhanytálcák, no, és persze a különleges formájúak, tulajdonságúak. A több funkciós zuhanytálcák között vannak beépített ülőkések, melyek nagyban megkönnyíthetik az idő emberek, vagy épp a kisgyerekek zuhanyozását, és teljesen biztonságossá teszik számukra a zuhanyzó használatát.

Vannak olyan zuhanytálcák, melyek mélyebb kialakításúak, így akár fürdeni is lehet bennük. Praktikus megoldást jelenthetnek ezek a típusú zuhanytálcák, ha kis hely áll rendelkezésünkre a fürdőben, de mégis szeretnénk, hogy a zuhanyzás mellett a kádfürdőzésre is lehetőségünk legyen.

Ejtsünk szót azokról a zuhanytálcákról is, melyek a legmodernebb design-t képviselik. Ezek között találunk olyat, mely első ránézésre szinte nem is emlékeztet egy zuhanytálcára.

Vannak olyan rejtett zuhanytálcák, melyekre ráburkolhatunk, így gyakorlatilag nem látszanak, ugyanakkor tökéletesen biztonságosan használhatók. És, ha már a biztonságról beszélünk, említsük meg azokat a zuhanytálcákat, melyek speciális felületkialakításuknak, vagy felületkezelésüknek köszönhetően csúszásmentesek, így maximális biztonságot nyújtanak zuhanyzáskor.

Kategória: Bóna Fürdőszoba Áruház, Füdrőszoba design, ötletek, Tippek, Zuhanytálcák | A közvetlen link.